Οι μπαταρίες έχουν να κάνουν με το αν είναι βαθειάς εκφόρτισης ή όχι , τα αμπέρ εκκίνησης που έχουν και τις συνθήκες λειτουργίας (θερμοκρασια κτλ) . Η βαθιας εκφόρτισης που αναφέρεις Νικόλα (Νο2) , έχει διπλάσια τιμή από την κανονική! Έχει να κάνει καθαρά το όλο θέμα με το εργοστάσιο κατασκευής! Οι μπαταρίες που έβαζαν τα κλαρκ ήταν Ελληνικής κατασκευής (μέχρι πριν λίγο καιρό που το εργοστάσιο έφυγε και πήγε εξωτερικό). Η ίδια εταιρία έβγαζε και μπαταρίες για φωτοβολταικά . Αντέχαν πάνω απο 10 χρόνια .
Και για τις δύο περιπτώσεις που αναφέρεις , έχει να κάνει καθαρά με την παρτίδα!
Για τις μπαταρίες σταρτ στοπ που λες ή heavy duty που τις βάζουν σε φορτηγά , μηχανηματα έργων κτλ αντέχουν περίπου τον διπλάσιο χρόνο από τις κοινές!
Η πιο αξιόπιστες μπαταρίες για εμένα σε αυτοκίνητο είναι η delcor ,αν και μου έχει τύχει μία στις δέκα να μην είναι και τόσο καλή ,που έχει να κάνει(θέλω να πιστεύω) με το πόσο καιρό ήταν στο ράφι. Από τις λίγες μπαταρίες που ξέρω πως αν τις βρω εντελώς "ξελιγομένες" (ούτε βολτ να βγάζουν) σε αυτοκίνητο ,αν τις φορτίσω αργά , θα είναι σε θέση να το βάλλουν μπροστά.
Ακόμα έχω μια που είναι 12χρονων, άλλη μια που είναι 10 , άλλες 2 που είναι 7 ..σε όσους φίλους την έχω προτίνει την έχουν πάνω απο 5 χρόνια...ένα συγγενικό τζιπ 2.5κυβικών μοντέλο του '08 που ήταν σε ακινησια για 2 χρόνια φόραγε delcor οπελ απο την μάνα του και παρόλο που την βρήκα "πατωμένη" ...μετά από αργή φόριση ,δουλεύει κανονικότατα!
Ο συναγερμός μειώνει την ζωή της μπαταρίας.
Το κρύο μειώνει την ζωή της μπαταρίας.
Τα πολλά χιλιόμετρα μειώνουν την ζωή της μπαταρίας.
Αρκετοί και συνήθως γυναίκες , με το που μπουν στο αμάξι ειδικά αν είναι βράδυ, πρώτα θα ανοίξουν την πλατφονιέρα,μετά τα φώτα, θα καταιβάσουν το παράθυρο, θα ανοίξουν το ραδιόφωνο...θα πατάνε και φρένο ταυτόχρονα ,μέχρι να κοιταχτουν στο μεσαίό καθρέφτη και να προσθέσουν το μεικαπ και το κραγιον, μέχρι να καταιβάσουν το χειρόφρενο και να βάλλουν μπροστα... ;D ;D ...με τέτοιες συνθήκες ούτε εγώ θα ήθελα να ήμουνα μπαταρία (!) ..και φυσικά αυτές οι μπαταρίες είναι που δεν αντέχουν ούτε 3 χρόνια!
Η καλύτερη "συνταγή" είναι να βάλλεις την μεγαλύτερη μπαταρία που χωράει το κουτί, και να βάλλεις μπαταρία με περισσότερα amper εκκίνησης. Μετά όπως λέει και ο Νικόλας "να έχει πάνω απο 2 χρόνια εγγύηση" ...και ίσως αντέξει παραπάνω!