Αγαπητέ MK1 Stelios:
Οι αναφορές σου περιγράφουν τη συμπεριφορά του ΜΚ6. Το ΜΚ6 δεν το έχω οδηγήσει. Έχω διαβάσει όμως οτι είναι ιδιαίτερα οδηγοκεντρικό και το μόνο που μπορούσε να σταθεί επάξια δίπλα στα mini cooper. Ιδιαίτερα το ST θεωρείται μαζί με τα Clio RS, και το mini cooper S, σαν πραγματικό driver's car. Το ίδιο ίσχυε και για το ΜΚ5 και ακόμα περισσότερο για το ΘΕΙΚΟ Puma.
Το ΜΚ7 όμως, ταπεινά νομίζω οτι, δεν φτάνει το επίπεδο οδηγικής ευχαρίστησης που σου έδινε το ΜΚ5 και το Puma. Είναι ιδιαίτερα εμπροσθοβαρές (ενδεικτικές είναι οι προτεινόμενες τιμές πίεσης στα λάστιχα του εργοστασίου: 32 εμπρός και 26 (!) πίσω που μετά απο πολλές δοκιμές συμφωνώ και επαυξάνω οτι είναι και οι καλύτερες όταν στοχεύεις σε οριακές καταστάσεις) ενώ το τιμόνι του μου φαινόταν "νωθρό" δηλ. η απόκριση των τροχών είχε (ή τουλάχιστον μου φαινόταν οτι είχε) lag...
Πώς να γίνει ρε παιδί μου αυτή την αίσθηση οτι το αυτοκίνητο "το φοράω" που μου έδινε το ΜΚ5 δεν την ένοιωσα μόλις άρχισα να βολτάρω το ΜΚ7 Sport.
Το 2010 αγόρασα έναντι 1.110 ευρώ (παχιές αγελάδες) την KW Variant 1 Inox αλλά όπως έχω γράψει πια δεν είμαι εγώ για τέτοια (κοντεύω τα 50!!! ούτε εγώ δεν το πιστεύω .....). Την είχα 3 μήνες και τελικά την πούλησα μισοτιμής σε κάποιον τυχερό - φυσικά ολοκαίνουργια. Εγώ λοιπόν δεν μπορώ να παίξω με οτιδήποτε κάνει πιο σκληρό/σφιχτό το αμάξι απο την εργοστασιακή του διάταξη. Πιθανότατα λοιπόν τα Koni να κάνουν καλύτερη δουλειά απο τα silentblocks. Απλά δεν είναι για μένα και για όποιον άλλον δεν επιθυμεί να αλλάξει ανάρτηση για λόγους κόστους/άνεσης.
Όπως έγραψα λοιπόν τα silentblocks προτείνονται σαν ΕΝΑΛΛΑΚΤΚΗ (αλλά αρκετά αποτελεσματική) λύση στο να γίνει το ΜΚ7 περισσότερο άμεσο και συνεπώς "παιχνιδιάρικο" (όπως το εννοεί ο καθένας αυτό).
Τώρα το ζητούμενο για μένα δεν είναι το 1/10 καλύτερου χρόνου σε μια πίστα. Το ζητούμενο είναι οτι πρίν την τοποθέτηση των silentblocks και έχοντας οδηγήσει το ΜΚ7 για περίπου 13.000 Km εξακολουθούσε να είναι "ημι-άγνωστος κόσμος" με αποτέλεσμα να μου στερεί (τώρα πια που βρήκα τη λύση μπορώ να το φωνάξω - γιατί μέχρι τώρα δεν τολμούσα να το ξεστομίσω ούτε στον ίδιο μου τον εαυτό) την οδηγική ευχαρίστηση που εκείνο το ΜΚ5 με καταδίκασε να ψάχνω να βρώ απο τότε που (εξ-ανάγκης) το πούλησα (αν ήξερα τι έκανα τότε ....)
Τώρα με τα silentblocks έχω καταφέρει να παίρνω πληροφόρηση απο το αμάξι ώστε να τολμώ να πω οτι πια "το έχω μάθει" (edit: Να συμπληρώσω οτι, βεβαίως, τα silentblocks δεν έκαναν το αμάξι πιο καλοστημένο - απλά μου έδειξαν το δρόμο στο να το καταλάβω με τη μεγαλύτερη πληροφόρηση που παίρνω απο το πλαίσιο - "καθάρισαν" δηλ. τις γραμμές επικοινωνίας) με οτι συνέπειες έχει αυτό στον τρόπο που του συμπεριφέρομαι.
Και ναί, αυτό το οφείλω στα silentblocks (αλλά σημ. και στις σωστές πιέσεις στα λάστιχα 31-26. Στην αρχή έβαζα 30 παντού - ΜΕΓΑ λάθος - το ΜΚ7 είναι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ επιρρεπές στις πιέσεις των ελαστικών).
Θέλω τέλος να πώ (πέρα απο το προφανές οτι τα παραπάνω αποτελούν ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΟΥ απόψεις) οτι τα silentblocks προσφέρουν ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ τουλάχιστον δύο βελτιώσεις:
1ον Αντικαθιστούν το ελαστικό παρέμβυσμα της αντιστρεπτικής το οποίο αν το πιάσετε στα χέρια σας και το πιέσετε θα δείτε οτι είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ (ξέρετε πόσο μειώνεται το body-roll με απλή αντικατάσταση αυτού του μικρού κυλινδρικού πράγματος και πόσο συμβάλλει αυτό στο να γεμίζεις εμπιστοσύνη όταν αλλάζεις απότομα κατεύθυνση στα στροφιλίκια)

2ον Επιτρέπουν τη ρύθμιση της γωνίας Caster η οποία με το εργοστασιακό silentblock είναι fixed. Η ρύθμιση της γωνίας αυτής στη μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή απο τη Ford +4,26 θεωρώ οτι είχε, overall, μεγάλη συνεισφορά στην αρκετά βελτιωμένη εικόνα της οδηγικής ανταπόδοσης (και όχι συμπεριφοράς) που λαμβάνω απο το ημι-GTiειδές πια ΜΚ7 μου.
Με φιλικούς χαιρετισμούς στους συμπάσχοντες του forum.
Αθανάσιος.