Καλώς ήλθατε στο φόρουμ των Fiestamaniacs
Για να μπορέσετε να δείτε όλα τα θέματα και να συμμετάσχετε, παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε έναν λογαριασμό.
Σύνδεση

Lucifer

Original poster
Hero Member
May 14, 2010
3,282
1
0
θα δείξει...
Τι μας λέει ένα μπουζί ;

Πόσοι από εμάς γνωρίζουν, πως το μπουζί θα μπορούσε να αποτελεί ενα "lite" διαγνωστικό της κατάστασης του κινητήρα μας? Δείτε παρακάτω πως θα μπορούσατε να διαβάσετε ενδείξεις απο μία απλή ματιά στα μπουζί σας.

Φυσιολογική Κατάσταση
Εδώ βλέπουμε ένα μπουζί σε κανονική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι το μπουζί δούλευε σε κανονικές θερμοκρασίες σε μια ''υγιή'' μηχανή. Η λειτουργία σε τέτοιες επιθυμητές συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα τα κατάλοιπα να είναι έχουν χρώμα ανοιχτό καφέ ή γκρί, ανάλογα με την βενζίνη. Εάν έχει χρησιμοποιηθεί φυσικό αέριο ή LPG, τότε το χρώμα θα είναι καφέ.



Λαδωμένο
Εδώ έχουμε ένα μπουζί γεμάτο λάδι, το οποίο εισέρχεται στον θάλαμο καύσης. Αυτό συμβαίνει συνήθως από φθαρμένα ελατήρια πιστονιού ή φθαρμένα τοιχώματα του κυλίνδρου. Επίσης, λάδι μπορεί να εισέλθει στον θάλαμο καύσης εξαιτίας μεγάλου ανοίγματος των βαλβίδων ή φθαρμένης φλάντζας βαλβίδων.


Επικαθίσεις Άνθρακα

Οι επικαθίσεις άνθρακα, όπως φαίνεται στην φωτογραφία έχουν μαύρο χρώμα και είναι ξηρές και μαλακές στην υφή. Εάν μόνο 1 ή 2 μπουζί εμφανίζουν επικαθίσει άνθρακα, τότε καλό είναι να ελέγξουμε εάν οι βαλβίδες δουλεύουν σωστά (δεν είναι κολλημένες), εάν το ντιστριμπιτέρ (όπου υπάρχει, αλλιώς τα ignitioncoils) δουλεύει σωστά και τέλος εάν τα μπουζοκαλώδια δίνουν σωστά ρεύμα. Εάν εμφανίζουν επικαθίσεις όλα τα μπουζί, τότε μπορεί να χρησιμοποιούμε μπουζί με λάθος ''θερμοκρασία'' (πιο ψυχρά ή θερμα) ή το μίγμα (αέρα/καυσίμου) να είναι πολύ πλούσιο (από βουλωμένο φίλτρο αέρα, κολλημένη βαλβίδα ρελαντί κλπ.). Άλλες αιτίες που προκαλούν επικαθίσει είναι: ελαττωματική λειτουργία μπεκ, χαμηλό ρεύμα ανάφλεξης, χαμηλή συμπίεση στον κύλινδρο.



Φθαρμένο
Αυτό το μπουζί έχει ξεπεράσει το όριο ζωής του και πρέπει να αντικατασταθεί. Ήδη το ρεύμα που απαιτείται για να βγάλει σπινθήρα έχει διπλασιαστεί και θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο συνεχίζει να δουλεύει. Επίσης, σε περίπτωση γρήγορης επιτάχυνσης, απαιτείται μέχρι και 100% παραπάνω ρεύμα από το συνηθισμένο, άρα με αυτό το μπουζί το απαιτούμενο ρεύμα θα τετραπλασιαστεί! Κακή απόδοση της μηχανής και αυξημένη κατανάλωση είναι ενδείξεις φθαρμένων μπουζί.



Υάλωση Μονωτή

Σε αυτή την περίπτωση έχουμε ελλιπή (ή και καθόλου) σπινθήρα στις υψηλές στροφές. Αυτές οι γυαλιστερές επικαθίσεις (σαν γυαλί είναι) μας δείχνουν ότι αυξήθηκε απότομα η θερμοκρασία του μπουζί κατά την απότομη αύξηση στροφών ή φορτίου. Αποτέλεσμα είναι οι φυσιολογικές μεταλλικές επικαθίσεις να μην προλαβαίνουν να απορριφθούν και έτσι λιώνουν και σχηματίζουν ένα αγώγιμο φιλμ που προκαλεί την δυσ-ανάφλεξη. Εάν οι επικαθίσεις είναι κίτρινες ή ανοιχτό καφέ, συνήθως υποδηλώνουν την χρήση βενζίνης με μόλυβδο.



Μηχανική Φθορά
Η μηχανική φθορά του μπουζί προκαλείται όταν κάποιο ξένο σώμα εισέλθει στον θάλαμο καύσης, οπότε και θα χτυπήσει το μπουζί. Επειδή τα πολύ μικρά σώματα μπορούν να μεταφερθούν από τον ένα κύλινδρο στον άλλο (μέσα από τις βαλβίδες που μένουν ταυτόχρονα ανοιχτές), θα πρέπει να ελέγξουμε όλους τους κυλίνδρους για να αποφύγουμε ζημιά και σε αυτούς. Γενικά, όταν αλλάζουμε μπουζί θα πρέπει πάντα να καλύπτουμε τις τρύπες και να προσέχουμε να μην εισέλθει τίποτα μέσα στον θάλαμο καύσης.



Υπερθέρμανση
Ένα παράδειγμα είναι η υπερθέρμανση φαίνεται παρακάτω. Σημειώστε τα νεκρά λευκά ή την γκρίζα μύτη στο μονωτικό υλικό που εμφανίζονται «φουσκάλες». Ηλεκτροδίου ποσοστό φθοράς το κενό θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο από εκείνο που αναμένει κανονικά. Αυτό συχνά προκαλείται από το χρονοδιάγραμμα overadvanced ανάφλεξης, κακή ψύξη του κινητήρα της αποτελεσματικότητας του συστήματος (κλίμακα, διακοπές, χαμηλό επίπεδο), με διαρροή πολλαπλή εισαγωγής, ή η χρήση ενός μπουζί πάρα πολύ καυτό για την εφαρμογή.



Λάθος Ψεκασμός
Απο λαθος ψεκασμο, όπως φαίνεται παρακάτω, μπορεί μερικές φορές να συμβεί μετά από μια μακρά καθυστέρηση λειτουργιας-αφλογιστια. Εδώ, οι καταθέσεις που έχουν συγκεντρωθεί μετά τις μεγάλες περιόδους του μη λειτουργιας ή λειτουργία χαμηλής ισχύος μπορεί να είναι ξαφνικά να χαλαρώσει όταν είναι φυσιολογικές θερμοκρασίες καύσης και να αποκατασταθεί μετά από μια σειρά από νέα βύσματα που έχουν εγκατασταθεί. Κατά τη διάρκεια μιας υψηλής ταχύτητας, τα υλικά αυτά αποβολονται από το έμβολο και ρίχνονται στις θερμές επιφάνειες.



''Απο Στάχτη''

Όπως φαίνεται παρακάτω, μια συγκέντρωση των καταθέσεων καύσης προέρχεται κυρίως από την καύση πετρελαίου ή / και καυσίμων addatives κατά την κανονική καύση. Αυτές είναι συνήθως μη αγώγιμες. Ωστόσο, όταν είναι περισσοτερες οι καταθέσεις αφήνονται να συσσωρεύονται για μεγάλες χρονικές περιόδους και τα χιλιόμετρα, μπορούν να "καλύψουν" τη σπίθα, με αποτέλεσμα μια κατάσταση διαλείψεων.



Κενό Γεφύρωσης
Ένα παράδειγμα γεφύρωσης του χάσματος φαίνεται παρακάτω. Συμβαίνει σπάνια σε κινητήρες αυτοκινήτων. Η γεφύρωση προκαλείται από συνθήκες παρόμοιες με αυτές που παράγουν αρκετες ακαθαρσιες.Οι Καταθέσεις καύσης ρίχνονται χαλαρά και μπορεί να υποβάλει μεταξύ των ηλεκτροδίων, με αποτέλεσμα να νεκροθουν και σύντομα να μην δουλευουν. Χνουδωτα υλικά που συσσωρεύονται στο ηλεκτρόδιο μπορεί να λιώσουν και να γεφυρωθεί το χάσμα, όταν ο κινητήρας ξαφνικά τεθεί κάτω από ένα βαρύ φορτίο.



Προ Ανάφλεξης
Όπως φαίνεται παρακάτω, αυτή η κατάσταση προκαλεί την τήξη του ηλεκτροδίου στο κέντρο, και λίγο αργότερα, το στο ηλεκτρόδιο γείωσης και μονωσης. Συνήθως ένα ή ένας συνδυασμός πολλών συνθήκων λειτουργίας του κινητήρα είναι οι βασικές αιτίες της προανάφλεξης. Μπορεί να προέρχονται από κολληση υγρων στο θάλαμο καύσης, τα καυτά σημεία του θαλάμο καύσης λόγω κακου έλεγχου της θερμότητας του κινητήρα, (ηλεκτρική επαγωγή μεταξύ καλώδια μπουζί), ή το εύρος της θερμότητας και του βύσματος είναι πολύ υψηλό για τον κινητήρα ή τους όρους λειτουργίας του.



Εκπυρσοκρότηση/Detonation
Όπως φαίνεται παρακάτω, αυτή η μορφή μη φυσιολογικής καύσης οπου έχει σπάσει το μονωτικό υλικό στη μύτη του μπουζί.Οι εκρήξεις που συμβαίνουν όταν το λειτουργικό στην κατάσταση που υπάρχει εφαρμόζουν επανω του μια τρομερή πίεση προς τα εσωτερικά μέρη του κινητήρα. Κύριες αιτίες είναι μια ελαττωματική βαλβίδα EGR,αραιος αέρας / καυσίμο, χρονισμός της ανάφλεξης πάρα πολύ μακρης, και ο ανεπαρκής αριθμός οκτανίων της βενζίνης.




πηγή
 

vonz

Rookie
Mar 10, 2012
18
0
0
κ απο τ πιο αναλυτικα διαγνωστικα θα ελεγα..  μ θυμησες εποχες π ειχαμε παπια κ κοιταγαμε το μπουζι  για να δουμε αν ειναι φτωχο η πολυ πλουσιο το μιγμα..
 

Sweet_Squeeze

Hero Member
May 26, 2010
3,017
0
0
38
Αθήνα
Ανάφλεξη με λέιζερ αντί για μπουζί;
enginecombustionlaserig.jpg


Μία φήμη που θέλει την Mazda να συνεργάζεται με την Audi επαναφέρει στο προσκήνιο μία ιδέα που μπορεί να περάσει στην ιστορία τα μπουζί…

  • Τα καρμπυρατέρ έδωσαν την θέση τους στα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα συστήματα ψεκασμού, η κλασική ντίζα παρέδωσε την σκυτάλη στο ηλεκτρονικό γκάζι. Όλο και περισσότερα εξαρτήματα ελέγχονται ή αντικαθιστώνται από ηλεκτρονικά αν και αρκετά ακόμη αντιστέκονται. Ένα από αυτά είναι και το μπουζί. Για πόσο όμως ακόμη μπορεί να συνεχιστεί η ανάφλεξη που δημιουργείται από την ροή ιόντων παράγωντας υψηλή τάση ανάμεσα σε δύο ακίδες;
  • Πριν δοθεί η απάντηση.....

Πηγή: caroto.gr
 

Κάντε σύνδεση ή δημιουργήστε έναν λογαριασμό για να μπορέσετε να απαντήσετε.

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε μια απάντηση.

Δημιουργία λογαριασμού

Ανοίξτε έναν δωρεάν λογαριασμό. Είναι αρκετά απλό !

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Κάντε σύνδεση

Users who are viewing this thread