Καλώς ήλθατε στο φόρουμ των Fiestamaniacs
Για να μπορέσετε να δείτε όλα τα θέματα και να συμμετάσχετε, παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε έναν λογαριασμό.
Σύνδεση

akiz90

Original poster
MK7
Pro Member
Jul 15, 2014
459
7
18
33
Athens
Μοντέλο
MK7
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και χρόνια πολλά στους ερωτευμένους wub giggle. Βρήκα σήμερα χρόνο και ασχολήθηκα με το φως στο ντουλαπάκι που τόσο καιρό ήθελα να βάλω.
Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και το look εργοστασιακό. Δεν ήθελα να βάλω ταινία led ή κάτι άλλο. Ήθελα να μοιάζει όσο γίνετε μαμά. Ακόμη ήθελα το φως να ακολουθεί αυτόματα το άνοιγμα-κλείσιμο του ντουλαπιού, να ανάβει δηλαδή στο άνοιγμα και να σβήνει στο κλείσιμο. Αφού τα έκανα όλα και δουλεύουν σωστά είμαι σε θέση να το μοιραστώ μαζί σας.

Για την εφαρμογή θα χρειαστούμε:

Πλαφονιέρα μικρή της Ford σαν αυτή που έχει στο χώρο αποσκευών και είναι αυτή -> Κόστος 8 ευρώ (κωδικός FIN της Ford: 6136623)

Λαμπάκι και ντουί Τ10 -> Κόστος 3 ευρώ (όχι της Ford)

Μπουτόν NC, NO βιδωτό από κάποιο μαγαζί με ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα αγόρασα αυτό-> Κόστος 3 ευρώ

Ασφαλειοθήκη και ασφάλεια -> Κόστος 2 ευρώ

Καλώδιο και μονωτική ταινία.

Προσωπικά χρησιμοποίησα κολλητήρι για τα καλώδια του μπουτόν και θερμοσυστελλόμενο για να καλύψω τις ενώσεις. Αν κάποιος δεν τα έχει μπορεί να κάνει την δουλεία απλά με τη μονωτική αρκεί να σιγουρέψει τις ενώσεις.


Βήμα 1ο είναι να βγάλουμε το ντουλαπάκι. Για να μην λέω πολλά σας δίνω τις φωτογραφίες, που φαίνεται ακριβώς το τί πρέπει να κάνετε:


Link 1 : Βγάζοντας το ντουλάπι

Αφού φύγει από τη μέση το ντουλαπάκι, ο χώρος από πίσω είναι κάπως έτσι:

Link 2: Πίσω από το ντουλάπι

Πρίν αρχίσουμε να εργαζόμαστε εντός αυτοκινήτου, πρέπει πρώτα να γίνει τρύπα στο ντουλάπι για να χωρέσει η πλαφονιέρα. Εγώ το έκανα με τρυπάνι, κόφτη για να φάω τις άκρες, και μετά λιμάρισμα με λίμα για τα νύχια. Αν έχετε εργαλείο dremel ή μικρό τροχό είναι ακόμα πιο εύκολο.

10p1w13.jpg


Και με την πλαφονιέρα επάνω:

2u7lh6f.jpg


Αυτό που μένει τώρα είναι τα ηλεκτρονικά. Λίγα λόγια για το διακόπτη που θα μας ανοίγει το φως μαζί με το ντουλάπι. Όσοι ασχολείστε με ηλεκτρονικά προσπεράστε τα κόκκινα γράμματα.

Για όσους δεν ασχολούνται με ηλεκτρονικά να πω 2 λόγια απλά και "μπακαλίστικα" για τον διακόπτη NC και ΝΟ. Τα αρχικά σημαίνουν Normally close και Normally open αντίστοιχα, και αναφέρονται στο τι θα κάνει το κύκλωμα χωρίς διέγερση (δηλαδή χωρίς να πατηθεί το κουμπί αφού μιλάμε για μπουτόν).

Η επαφή NC σημαίνει ότι όταν δεν πατιέται το μπουτόν το κύκλωμα θα είναι κλειστό (close) και άρα θα περνάει ρεύμα. Άμα πατηθεί, το κύκλωμα ανοίγει και άρα δεν περνάει ρεύμα.

Η επαφή ΝΟ είναι το αντίθετο και το πιο γνώριμο. Όταν δεν πατιέται το μπουτόν το κύκλωμα είναι ανοιχτό (Open) και δεν περνάει ρεύμα. Άμα πατηθεί, το κύκλωμα κλείνει και το ρεύμα περνάει.

Εμείς θέλουμε να ανάβει το φως όταν το ντουλάπι ανοίγει, δηλαδή όταν η πλάτη του ντουλαπιού δεν θα πατάει το διακόπτη. Όταν κλείνει το ντουλάπι και η πλάτη του πατάει το διακόπτη θέλουμε να κόβει το ρεύμα. Για το λόγο αυτό επιλέγουμε την NC (Normally close) επαφή του μπουτόν μας.


20h6lvc.jpg


Παρακάτω είναι η συνδεσμολογία που ακολούθησα:

2gv62b8.jpg


Τέλος τρύπησα το πλαστικό και πέρασα το διακόπτη όπως φαίνεται παρακάτω. Μην σας μπερδεύει το ότι το κουμπί είναι λευκό ενώ στις φωτό παραπάνω είναι μαύρο. Απλά έβγαλα το μαύρο κομμάτι (ξεβιδώνεται) γιατί δεν ήθελα να βγαίνει τόσο μπροστά.

1z71ysy.jpg


Όσο πιο χαμηλά γίνει η τρύπα τόσο περισσότερο θα πρέπει να ανοίξει το ντουλάπι προκειμένου να ανάψει το φως. Στο σημείο που την έκανα ανάβει αμέσως μόλις κινηθεί το ντουλάπι.


Για να δούμε τι κάναμε ξαναβάζουμε το ντουλάπι με τα κλιπάκια του. Αν όλα έγιναν σωστά, το αποτέλεσμα είναι το παρακάτω ;) :


300ec5f.jpg


Αφού η Ford αρνήθηκε να μας βάλει λαμπάκι, το κάνουμε μόνοι μας και με look εργοστασιακό! giggle giggle giggle giggle ok234
 
Last edited:

angel s

Pro Member
Apr 30, 2013
894
0
16
33
Athens
Συγχαρητήρια για την παρουσίαση λεπτομερείς akiz90 πολυ ωραίο το αποτέλεσμα.. ok234 ok234 ok234 Η ασφάλεια ειναι απαραίτητη που εβαλες ή για προληπτικούς λόγους π.χ. για τν διακόπτη.?
 

akiz90

Original poster
MK7
Pro Member
Jul 15, 2014
459
7
18
33
Athens
Μοντέλο
MK7
Σ' ευχαριστώ angel. Κυρίως για προληπτικούς λόγους μπήκε η ασφάλεια. Πείρα μόνιμο ρεύμα από την πλαφονιέρα στην οροφή οπότε και κάτι να γίνει (αν γίνει) το πολύ πολύ να καεί και η πλαφονιέρα πάνω. Δεν γνωρίζω αν από το ρεύμα της πλαφονιέρας παίρνει και κάτι άλλο πιο ζωτικό, αλλά δεν το νομίζω.
 

angel s

Pro Member
Apr 30, 2013
894
0
16
33
Athens
Ουτε και εγω νομίζω οτι ενοχλεί κατι αλλο περα απο την πλαφονιερα αλλα απο την στιγμή που έχεις βάλει και ασφάλεια πρόσθετη δν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.
 

Nos7

Administrator
Moderator
Elite Member
MK7
May 9, 2010
8,942
27
48
40
ΠΕΙΡΑΙΑΣ CITY-ΓΑΛΑΤΣΙ
www.fiestamaniacs.gr
Μοντέλο
MK7
    • Administrator
    • Moderator
  • #5
Απο την πλαφονιερα δεν παιρνει καποιο αλλο ζωτικο σημειο του αμαξιου !!! Πολυ καλη δουλεια και εργοστασιακη ok234 Μπραβο σου ok234 !!
 

Κάντε σύνδεση ή δημιουργήστε έναν λογαριασμό για να μπορέσετε να απαντήσετε.

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε μια απάντηση.

Δημιουργία λογαριασμού

Ανοίξτε έναν δωρεάν λογαριασμό. Είναι αρκετά απλό !

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Κάντε σύνδεση

Users who are viewing this thread