Καλώς ήλθατε στο φόρουμ των Fiestamaniacs
Για να μπορέσετε να δείτε όλα τα θέματα και να συμμετάσχετε, παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε έναν λογαριασμό.
Σύνδεση

sophia

Original poster
Member
Feb 6, 2011
172
0
0
53
ΑΘΗΝΑ
Και επειδή από σήμερα ευχόμαστε καλό φθινόπωρο  :)...να κάτι επίκαιρο ...,είτε για να θυμηθούμε είτε για να μάθουμε ;):

Φαινόμενα, όπως η έντονη βροχόπτωση και η περιορισμένη ορατότητα, δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σπάνια, ακόμη και σε αυτή τη μικρή -και συνήθως ηλιόλουστη- γωνιά του πλανήτη.

Μάθετε πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε και να προστατευτείτε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της χειμερινής περιόδου.

- Ελέγξτε τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας. Η έντονη φθορά του πέλματος στερεί τη δυνατότητα από το ελαστικό να απομακρύνει το νερό της βροχής, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η πρόσφυση. Στο ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει και η λανθασμένη πίεση του ελαστικού.

- Βεβαιωθείτε ότι στο ηλεκτρικό κύκλωμα του αυτοκινήτου δεν υπάρχουν εκτεθειμένα μέρη. Προληπτικά μπορεί να προχωρήσετε στην αδιαβροχοποίησή τους χρησιμοποιώντας προϊόντα (σπρέι) που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

- Επιλέξτε την ασφαλέστερη διαδρομή, αποφεύγοντας εκείνους τους δρόμους που στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί υψηλή συγκέντρωση υδάτων.

- Ελέγξτε τη λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων. Αν χρειαστεί αντικαταστήστε τα μάκτρα και συμπληρώστε απιονισμένο νερό στο δοχείο που τροφοδοτεί το παρμπρίζ.

- Ενεργοποιήστε τα φώτα πορείας ανεξαρτήτως των φωτιστικών συνθηκών που επικρατούν τη δεδομένη χρονική στιγμή.

- Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης ή κλιματισμού ώστε να αποφύγετε το θόλωμα των τζαμιών.

- Προσαρμόστε τις οδηγικές σας συνήθειες στις συνθήκες που επικρατούν στο οδόστρωμα. Η βρεγμένη άσφαλτος αυξάνει σημαντικά την απόσταση ακινητοποίησης, γεγονός που επιβάλλει να αυξήσετε την απόσταση που σας χωρίζει από το προπορευόμενο όχημα και να περιορίσετε την ταχύτητα κίνησης.

- Αποφύγετε τις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης. Επιταχύνετε και επιβραδύνετε χωρίς να εξαντλείτε τη διαδρομή των αντίστοιχων πεντάλ.

- Κινηθείτε στην πιο στεγνή "γραμμή" του δρόμου. Συνήθως αυτή διαμορφώνεται από τη συνεχή κίνηση των αυτοκινήτων.

- Η μεγαλύτερη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα μπορεί να σας γλιτώσει από το σπρέι που δημιουργούν τα ελαστικά στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν το νερό από το πέλμα τους.

- Σε περίπτωση υδρολίσθησης -ένα λεπτό φιλμ νερού παρεμβάλλεται μεταξύ ελαστικού και ασφάλτου οδηγώντας στο στιγμιαίο γλίστρημα του αυτοκινήτου- διατηρήστε την ψυχραιμία σας και αποφύγετε τις άτσαλες αντιδράσεις. Μόνο σε ακραίες περιπτώσεις καταφύγετε στη χρήση του φρένου ή προχωρήστε σε άλλες διορθωτικές κινήσεις.

- Αποφύγετε τα λιμνάζοντα ύδατα ή έστω μειώστε την ταχύτητα κίνησης καθώς διασχίζετε ένα πλημμυρισμένο τμήμα του οδοστρώματος. Στη συνέχεια εφαρμόστε μικρής έντασης και διάρκειας πιέσεις στο πεντάλ του φρένου, ώστε να απομακρύνετε το νερό από το σύστημα πέδησης και να εξασφαλίσετε τη σωστή λειτουργία του.

- Αξιοποιήστε τη λειτουργία των ηλεκτρονικών βοηθημάτων οδήγησης. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να πειραματιστείτε με τη μερική ή την πλήρη απενεργοποίησή τους.

πηγή : http://auto.in.gr/special/article/?aid=1231230795
 
Το να οδηγείς και να προσπαθείς να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις ενός βαρύ οχήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πέρα από τον όγκο και το βάρος που έχει ο οδηγός να διαχειριστεί, θα πρέπει να ελέγχει και τι γίνεται γύρω του, κάτι που είναι σχεδόν απίθανο καθώς δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα μέσα.

Όπως θα δείτε στο παρακάτω video δεν υπάρχει οπτική επαφή του οδηγού με τα πλαϊνά μέρη ακόμα και όταν κοιτάζει από τους καθρέπτες...Ένα συγκλονιστικό video που σοκάρει αν συνειδητοποιήσεις τι μπορεί να σημαίνει αυτό..
zougla.gr
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wzL0Kyk4m-8[/youtube]

Στο παράδειγμα αυτό έχουν ποδηλάτες. Το ίδιο συμβαίνει και όταν υπάρχει αυτοκίνητο.
Μπορεί όλα τα φορτηγά να έχουν μεγάλους καθρέφτες , ποτέ να μην είσαστε σίγουροι για το αν είναι στο οπτικό τους πεδίο και αν σας έχουν δει.
Υπάρχει μια φράση που λέει πως "Αν δεν έχεις δει το πρόσωπο μου στον καθρέπτη τότε δεν σε έχω δει ούτε και εγω! "
 

scorpion

Staff member
Elite Member
Vip Team
Ιδρυτής (θα σέβεστε :P)
May 9, 2010
13,982
8
23
38
Πειραιάς
www.fiestamaniacs.gr
στην προκειμένη περίπτωση είναι λάθος να κάνεις προσπέραση από την στιγμή που προειδοποιεί το προπορευόμενο όχημα ότι θα στρίψει
 

Fiestaris

Hero Member
Mar 14, 2016
986
1
18
45
ΑΘΗΝΑ
Ανοίγω αυτό το θέμα για να ακουστούν απόψεις για το πως οδηγούμε εμείς αλλά και πως οι γύρω μας σε σχέση πάντα με τους πεζούς αλλά και τους υπόλοιπους οδηγούς γύρω μας. Εμπειρίες προσωπικές θα ήταν χρήσιμες για να συνειδητοποιήσουμε τα λάθη μας. Προσωπικά, σπάζομαι καθημερινά όταν βλέπω οδηγούς να θεωρούν ότι είναι σε θέση ισχύος έναντι των υπολοίπων. Αναφέρω χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1) Αυτοκίνητα που αντί να σταματήσουν πριν το φανάρι, σταματούν πάνω στη διάβαση των πεζών, ώστε οι τελευταίοι να πρέπει να γίνουν ταρζάν για να περάσουν απέναντι. Τελικά είτε στραβολεμιάζει ο οδηγός κοιτώντας πίσω πότε θα γίνει πράσινο, είτε περιμένει ατάραχος την κόρνα του.. Ποια η λογική? Κερδίζει κάτι κανείς με το να είναι μισό μέτρο πιο μπροστά?
2) Το φανάρι αναβοσβήνει κίτρινο για δεξιά και κάθετα περνάνε με πράσινο οι πεζοί. Τους δίνεις προτεραιότητα και σε κοιτούν με ένα ύφος τύπου "σίγουρα να περάσω? με αφήνεις όντως?".. Τους αφήνεις να καταλάβουν πως ναι, ο από πίσω σου που ούτε καταλαβαίνει γιατί σταμάτησες (γιατί άραγε? ο μόνος λόγος για αυτούς να πατάς φρένο είναι να έχεις κόκκινο, δεν μπορεί να έχεις εμπόδιο, γάτα ή κάτι άλλο) κορνάρει λες και έκανες κάτι κακό.. προσπερνάει και πάει να πατήσει αυτούς που άφησες σαν πεζούς να περάσουν....  AR15firing.
3) Ράμπες αναπήρων και γωνίες πεζοδρομίων. Έχω βαρεθεί να βλέπω αυτοκίνητα παρκαρισμένα και με τη μούρη σε ράμπες αναπήρων. Τους λες "απαγορεύεται, έχει ράμπα" και η απάντηση είναι "Γράφουν τέτοια ώρα?"... Το θέμα λοιπόν είναι μην τους γράψουν, όχι αν θα εμποδίσουν.. τι να πω. Επίσης κάθετο παρκάρισμα πάνω σε πεζοδρόμιο στη γωνία δρόμου, που να θέλει να περάσει μια γυναίκα με καροτσάκι και να βρέχει και να μη μπορεί.

Πολλοί λένε όπως μάθεις. Προσωπικά δε με έμαθε κάποιος κάτι τέτοιο. Είναι θέμα κοινής λογικής, δεν είναι?
 

manos.m

Administrator
Hero Member
Mar 22, 2015
1,281
47
48
33
Νέο Ηράκλειο
www.fiestamaniacs.gr
Μοντέλο
MK6.5
Που να δεις σε περιοχές που έχει ποδηλατόδρομο αριστερά ή δεξιά του δρόμου. Έχει μετατραπεί σε θέσεις στάθμευσης με αποτέλεσμα ο ποδηλάτης να είναι μια στο δρόμο μια στον ποδηλατόδρομο . Εσύ που πας κανονικά στο δρόμο απλά περιμένεις το ποδήλατο που δεν σε έχει δει να βγει χωρίς να το πατήσεις...
Σαν ποδηλάτης πάλι λες καλά που έφτιαξαν τον ποδηλατόδρομο να πάω απο εκεί και καταλήγεις να έχεις πιο πολλά εμπόδια και πιο πολύ ρίσκο. Αυτοί το κάνουν γιατί δεν θέλουν να περπατήσουν και πρέπει να παρκάρουν δίπλα στον προορισμό τους.
Η τροχαία θα γράψει 1-2 αν είναι 30 δεν θα τα γράψει για ευνόητους λόγους. Πάντα 30 είναι...
Άρα το αποτέλεσμα είναι να είσαι με το φόβο απο που θα σου πεταχτεί ο ποδηλάτης που και αυτός στην ουσία δεν φταίει...
 

Fiestaris

Hero Member
Mar 14, 2016
986
1
18
45
ΑΘΗΝΑ
Τι να σου πω.. απαράδεκτοι. Παρόμοιο σκηνικό συναντώ πάνω σε πεζοδρόμιο, όπου όντως ο πεζός αναγκάζεται να πάει από τον δρόμο. Και φυσικά αν τους πεις και κάτι την ώρα που το βάζουν εκεί, η απάντηση είναι "και σένα τι σε νοιάζει". Μια φορά έδιωξα έναν και με το που έφυγε ήρθε άλλος στο καπάκι να το βάλει εκεί που απαγορέυονταν...
 

CK1

New member
Feb 6, 2015
64
1
8
Φίλε μου ανοίγεις μεγάλο θέμα... Πες μου ένα, όχι δυο ούτε τρία, αλλά ένα πράγμα σε αυτή την χώρα που να έχουμε παιδεία. Τί περιμένεις λοιπόν από τον Έλληνα οδηγό? Ωχαδερφισμός, αναισθησία και κουτοπονηριά σε όλο της μεγαλείο. ‘‘Εγώ να βολευτώ και οι άλλοι πεζοί, οδηγοί, ανάπηροι, μητέρες με καροτσάκια να παν να...‘‘. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος παρτάκιας από τον σημερινό Έλληνα. Έχω ζήσει εξωτερικό και με αυτά που βλέπω κάθε μέρα στους δρόμους τρελαίνομαι. Ετσι κάνω αυτό που θεωρώ σώστο και τους ‘‘γράφω‘‘ κανονικά.
 

Fiestaris

Hero Member
Mar 14, 2016
986
1
18
45
ΑΘΗΝΑ
Καλά κάνεις. Και εγώ οδηγώ όπως θεωρώ σωστό (και εγώ έχω ζήσει εξωτερικό αλλά οδηγούσα έτσι από πριν πάω). Σκέψου ότι "ντρέπομαι" όταν τύχει να φιλοξενήσω ξένους αφού πάντα πρέπει να τους συμβουλέψω για το πας να περνάνε τον δρόμο αλλά και φυσικά να μαζεύομαι όταν βλέπω τρελά πράγματα στο δρόμο.
Συμφωνώ για την παιδεία αλλά και διχάζομαι αφού εμένα από τότε που πήρα το δίπλωμα (και ο δάσκαλος ποτέ δε μου είπε πως να συμπεριφέρομαι) νοιάζομαι για όλα αυτά από μόνος μου.
Το χειρότερο είναι ότι έχω μιλήσει προφορικά με πολλούς για τέτοια θέματα και κανείς δεν παραδέχτηκε ότι κάνει κάτι τέτοιο. Τόσο τυχερός είμαι που πέφτω στους σωστούς ή ούτε να το πουν και αυτοί δεν μπορούν?
Θα αναφέρω ένα παράδειγμα ακόμα που μου τυχαίνει συχνά να το δω (κάθε μέρα) και δεν είναι θέμα του ότι ο άλλος κερδίζει κάτι αλλά μόνο νοοτροπίας. Χαρακτηριστικός δρόμος που έχει 3-4 λωρίδες και η τέρμα δεξιά είναι για να φύγεις από τον δρόμο (έξοδος) και η οποία έξοδος από μία λωρίδα γίνεται δύο αλλά όχι αφού μπεις αλλά ελάχιστα πριν. Ενώ λοιπόν πρέπει να πιάσεις την τέρμα δεξιά λωρίδα και μόνο που ανοίγεται σε δύο, έρχονται κάποιοι από την δίπλα (αριστερά) και τελευταία στιγμή χώνονται στην τέρμα δεξιά που έχει μόλις γίνει δύο λωρίδες. Εσύ αναγκάζεσαι να πιάσεις την δεξιά διότι θα πέσει πάνω σου και φυσικά αν στο καπάκι θες όντως να στρίψεις αριστερά (σε κάποια έξοδο) δε μπορείς διότι είναι αυτός. Αυτό το βλέπω και σε ημέρες αργιών που στην τέρμα δεξιά λωρίδα δεν υπάρχει κανείς. Δηλαδή μόνος του είναι στον δρόμο και αντί να πάει τέρμα δεξιά από λίγο πιο νωρίς, πάει τελευταία στιγμή και το κάνει.
(Για τους Αθηναίους, αυτό ισχύει π.χ. στην Ποσειδώνος όπου η τέρμα δεξία πάει για Αθηνών-Λαμίας, στη Συγγρού ανεβαίνοντας που βγαίνεις για Καλλιρόης).
Μα πόσο χαζός μπορεί να είναι κάποιος για να το κάνει αυτό? Απλώς το αντέγραψε στο υποσυνείδητό του και το κάνει χωρίς να ξέρει γιατί.
Οι περισσότεροι λένε μην ασχολείσαι. Ε δε γίνεται. Ή θα αποδεχτείς ότι έτσι είναι (που δεν είναι) ή θα ασχοληθείς και άρα εκνευριστέις με τη νοοτροπία.
 

scorpion

Staff member
Elite Member
Vip Team
Ιδρυτής (θα σέβεστε :P)
May 9, 2010
13,982
8
23
38
Πειραιάς
www.fiestamaniacs.gr
Υπάρχει ήδη θέμα και συγχωνεύτηκαν...

Αυτό το μήνυμα θα διαγραφεί αφού ενημερωθείτε για την συγχώνευση
 

Κάντε σύνδεση ή δημιουργήστε έναν λογαριασμό για να μπορέσετε να απαντήσετε.

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε μια απάντηση.

Δημιουργία λογαριασμού

Ανοίξτε έναν δωρεάν λογαριασμό. Είναι αρκετά απλό !

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Κάντε σύνδεση

Users who are viewing this thread