Καλώς ήλθατε στο φόρουμ των Fiestamaniacs
Για να μπορέσετε να δείτε όλα τα θέματα και να συμμετάσχετε, παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε έναν λογαριασμό.
Σύνδεση

shumakos

Original poster
New member
May 17, 2014
98
13
8
43
ΑΘΗΝΑ
Μοντέλο
MK8
Ένας χρόνος Fiesta!

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς ήρθε στα χέρια μου το εν λόγω αυτοκινητάκι. Τη φιτιλιά, και το συνακόλουθο τράβηγμα στις εκθέσεις, μου την έβαλε ο μεγάλος αδερφός ST. Εκπληκτικό αυτοκινητάκι εκείνο, το έκανα ένα καλό test drive, μου άρεσε, αλλά με φόβισε κιόλας. Η δύναμή του, η σκληράδα του και η "ανώριμη" αφεντιά μου, με έκαναν να το αφήσω στην άκρη  :( . Εκεί λοιπόν σε μία γωνίτσα της έκθεσης το μάτι μου έπεσε σε ένα τέτοιο:

<a href="https://ibb.co/5jkLyF0"><img src="https://i.ibb.co/ykpq1S9/20191207-093650.jpg" alt="20191207-093650" border="0"></a>

<a href="https://ibb.co/kx0ztzw"><img src="https://i.ibb.co/s2QcZcN/IMG-20191207-140757-947.jpg" alt="IMG-20191207-140757-947" border="0"></a>

<a href="https://ibb.co/3SqRh0G"><img src="https://i.ibb.co/NWPTYLQ/20191207-135608.jpg" alt="20191207-135608" border="0"></a>

Έρως κεραυνοβόλος... Έκανα ένα τεστ drive με ένα Titanium diesel για τα μάτια του κόσμου (και για να μην πάρω μοτέρ γουρούνι στο σακί) και το έκλεισα άμεσα. Προερχόμενος από ένα εξαιρετικό (και φοβιστικό για το τι θα μπορούσε να βγάλει στα γεράματα, αν και με υπηρέτησε άψογα για μια 8ετία) Leon 1,4 Tsi Sport Up του 2011, τα μόνα που μπορώ να πω ότι μου λείπουν από εκείνο είναι οι χώροι του μικρομεσαίου (αδιάφορο μιας και δεν ανήκω ακόμη στους ευλογημένους με οικογένεια) και οι καθισματάρες εκείνου του αυτοκινήτου.

Το μοτεράκι από άστρωτο φαινόταν σπίρτο. Δεν αγκομαχά πουθενά και τραβάει σαν τρένο τις 5 πρώτες σχέσεις από τις 1500-1600 rpm. H 6η του πέφτει κομματάκι μακριά στα 56 km/h ανά 1000 rpm, αλλά σε ταχύτητες πάνω από 100-110 km/h τη φορτώνει άνετα. Επιπλέον η ποιότητα λειτουργίας του, αφού περάσουν τα πρώτα 2-3 λεπτά από το μιζάρισμα ώστε να ζεσταθεί λιγάκι, είναι πολύ καλή. Στο άλλο diesel της οικογένειας (Skoda Rapid 1,6 Tdi) κλείνω το παράθυρο για να μην ακούω το κροτάλισμα, ενώ σε αυτό το αφήνω ανοιχτό γιατί ο ήχος του μου φτιάχνει τη διάθεση. Τώρα πια παίζει και το light προγραμματάκι που βάζει γνωστός αντιπρόσωπος των Νοτίων Προαστίων των Αθηνών και ο χαρακτήρας του έχει βελτιωθεί και άλλο. Τσίμπησε λίγη ροπούλα ακόμη χαμηλά (που ούτως ή άλλως φτάνει και περισσεύει), ενώ πήρε τα πάνω του από τις στροφές μέγιστης ισχύος ως μαμά (3600 rpm) και πάνω όπου έχανε γρήγορα την αποτελεσματικότητά του. Τώρα τραβάς ακόμη και την 4η μέχρι τις 4200-4300 και το αμάξι το χαίρεται ενώ πριν ήταν καταναγκαστική εργασία λόγω του εμφανέστατου κρεμάσματος. Θεωρώ ότι ένας ανεξάρτητος προγραμματιστής θα το έκανε ακόμη πιο εντυπωσιακό, αλλά εγώ δεν έψαχνα κάτι να "σκάβει", αλλά να "απλώνεται".

Από κατανάλωση είναι στο 5,5 από τη στιγμή της αγοράς και για τα 15.000 km που έχω διανύσει. Ίσως θα μπορούσε να είναι λίγο πιο κάτω αν ήμουν πιο ήσυχο "παιδί".

Συμπεριφορικά επίσης εξαιρετικό. Ο συμβιβασμός άνεσης, κρατήματος, κλίσεων στο ιδανικό για τα γούστα μου, με ωραίο άμεσο, γρήγορο τιμονάκι που ορίζει ένα μπροστινό που βγάζει πολλά καντάρια πρόσφυσης. Η πίσω ανάρτηση ακολουθεί πιστά και δίνει χείρα βοηθείας. Τα φρένα δεν με προβλημάτισαν ποτέ, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο σε προδιαγραφές.

Στον εξοπλισμό δεν θα μείνω πολύ γιατί το Leon με είχε καλομαθημένο. Θα εστιάσω στα στοιχεία τα οποία προσπαθούν να μας εξοικειώσουν με τον κόσμο της αυτόνομης οδήγησης. Τα LKA (Lane Keeping Assist) αν πεις ότι χαλαρώνεις και το εμπιστεύσαι, το αυτοκίνητο θα κινηθεί σαν να έχεις μεθύσει. Κοινώς απαράδεκτο και μονίμως απενεργοποιημένο από εμένα. Η προειδοποίηση ύπαρξης εμποδίου στο 95% των περιπτώσεων ενεργοποίησής της είναι σωστή μιας και δεν μπορεί να ξέρει ότι το τόσο κοντινό πλησίασμα στον μπροστινό σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος με κίνηση 1η-νεκρά είναι επιλογή του οδηγού. Στο άλλο 5% αποδεικνύεται αντικειμενικά ευρέθιστη. Τέλος το Adaptive Cruise Control είναι έρωτας για το ταξίδι.

Στα ξινά του αυτοκινήτου μαζί με την πλευρική στήριξη των καθισμάτων, είναι οι χώροι του για τις εξωτερικές του διαστάσεις. Θα μπορούσε να κάνει λίγο καλύτερο packaging η Ford. Προσωπικά δεν με ενδιέφερε, αλλά είναι ικανός λόγος να στείλει κάποιον σε μια αντιπροσωπία της Seat ή της VW  για το Ibiza ή το Polo αντίστοιχα.

Τέλος δεν μπορώ να μη στηλιτεύσω το γεγονός ότι σε supermini των 17.550 (τελική τιμή με την έκπτωση) δεν υπήρχε εργοστασιακός τεμπέλης και (σημαντικότερο ίσως...) ρεζέρβα με γρύλο. Και οι δύο ελλείψεις αποταστάθηκαν σε δεύτερο χρόνο φυσικά, αλλά είναι κρίμα για το χρήμα και τον χρόνο που σπαταλήθηκε από τη μεριά μου.

Αυτά τα ολίγα... redface  ok234
 

Splay

Newbie
Σεπτ. 27, 2019
1
0
1
Καλησπέρα!!να σε ρωτήσω αν επιτρέπεται, ρεζέρβα και γρύλλο πήρες αντιπροσωπεία η από κάπου αλλού;
 

shumakos

Original poster
New member
May 17, 2014
98
13
8
43
ΑΘΗΝΑ
Μοντέλο
MK8
Ναι από αντιπροσωπία τα παρήγγειλα και τα αγόρασα. Μου έδωσαν όλο το σετ που περιλαμβάνει το πλαστικό κάλυμμα που μπαίνει κάτω από τη ρεζέρβα, τη βίδα στήριξης, το γρύλλο με το μπουλονόκλειδο και τον 14αρι τροχό χωρίς λάστιχο. Τοποθέτησα  ένα 165/70 R 14 αν θυμάμαι καλά. Από την ίδια τη Ford με συμβούλεψαν και πήρα επιπλέον από ένα Praktiker ένα σταυρό, γιατί το μπουλονόκλειδο που περιλαμβάνει το σετ είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί ενώ μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα μπουλόνια...
 

Κάντε σύνδεση ή δημιουργήστε έναν λογαριασμό για να μπορέσετε να απαντήσετε.

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε μια απάντηση.

Δημιουργία λογαριασμού

Ανοίξτε έναν δωρεάν λογαριασμό. Είναι αρκετά απλό !

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Κάντε σύνδεση

Users who are viewing this thread