Καλώς ήλθατε στο φόρουμ των Fiestamaniacs
Για να μπορέσετε να δείτε όλα τα θέματα και να συμμετάσχετε, παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε έναν λογαριασμό.
Σύνδεση

mk1 Stelios

Original poster
Hero Member
.....Δημοσιεύτηκε από τον Σύνδεσμο Εκπαιδευτών Οδηγών του Βερολίνου.Τα τελευταία 7 δέκατα του δευτερολέπτου ενός οδηγού σε σύγκρουση με 80χλμ/ώρα. (με ζώνη)


0.7 δευτερόλεπτα:    Ο μπροστινός προφυλακτήρας συνθλίβεται και τo ψυγείο εκρήγνυνται με εκκωφαντικό θόρυβο
0.6 δευτερόλεπτα:    Το σώμα σας εκσφενδονίζεται με 80 χλμ/ώρα προς τα εμπρός. Ζυγίζετε τώρα περισσότερα από 3000 κιλά (!) και ανυψώνεστε από το κάθισμα με 20 G (επιτάχυνση της βαρύτητας).    
Η ζώνη κρατά.
0.5 δευτερόλεπτα:    Υπό την πίεση των χεριών σας το τιμόνι αρχίζει να στραβώνει.
0.4 δευτερόλεπτα:    60 εκατοστά του μπροστινού μέρους του αυτοκινήτου είναι ήδη πλήρως παραμορφωμένα. Η μηχανή, τώρα σχεδόν μισό τόνο βαριά, προσκρούει στο εμπόδιο.
0.3 δευτερόλεπτα:    Τα χέρια σας, με το φόβο του θανάτου γίνονται άκαμπτα, στραβώνουν το τιμόνι σχεδόν μέχρι το ταμπλό με τα όργανα, ο αερόσακος ανοίγει και σας εκσφενδονίζει πάλι πίσω προς το ενδεχομένως ακόμα σταθερά βιδωμένο κάθισμα.
0.2 δευτερόλεπτα:    Εάν ζείτε ακόμα εκσφενδονίζεστε πάλι με την δύναμη τις πρόσκρουσης στο κάθισμα προς τα εμπρός
0.1 δευτερόλεπτο:    Το όχημα κάμπτεται. Εάν ζείτε λιποθυμάτε από το σοκ...
0.0 δευτερόλεπτα:    Το όχημα ακινητοποιείται - βρίσκεστε αναίσθητοι ή νεκροί πλέον στο αυτοκίνητο
+ 2 λεπτά:       Tο αυτοκίνητο ενδεχομένως παίρνει φωτιά
+2.5 λεπτά:    Καίγεστε - από τον πόνο ανακτάτε πάλι τις αισθήσεις σας - και αντιλαμβάνεστε τα πάντα την ώρα που καίγεστε
+ 4 λεπτά:      Μετά από πολλά ακόμα μαρτύρια είστε τελικά νεκρός...

Μετά από μελέτη η έδρα φυσικής του πανεπιστήμιου του Μονάχου ανακοίνωσε τα εξής:
…χωρίς ζώνη


25 χλμ/ώρα ισούται με ελεύθερη πτώση   από ύψος 1.6 μέτρων.

40 χλμ/ώρα είναι σαν να πηδάς από βατήρα 5 μέτρων σε άδεια πισίνα βάθους 1.3 μέτρων.

80 χλμ/ώρα είναι σαν να πηδάς στο κενό από την οροφή ενός 10όροφου κτηρίου (25μ).



....σε κάποιους δύσπιστους φάνηκαν υπερβολικά τα νούμερα που αντιστοιχούν σε μία πρόσκρουση γιατί έχει να κάνει με φυσική, τύπους κτλ που είναι σελίδες ολόκληρες ο υπολογισμός των δυνάμεων!

Στην μηχανική τα πράγματα είναι αρκετά πιο απλά!
Για τις ζώνες 3σημείων σε ένα αυτοκίνητο χρειάζονται 3στηρίγματα κ τα 3 αυτά στηρίγματα έχουν 3 βίδες.

Το όριο θραύσης κάθε βίδας (Μ11 8.8 ) ξεπερνάει τα 5.500 κιλά χ3 που είναι τα σημεία των ζωνών έχουμε αποτέλεσμα που ξεπερνάει τους 15τόνους

Όταν ξεπερνάμε τα όρια ταχύτητας τότε μιλάμε για “αγώνα” !!
Σε έναν αγώνα τα μοναδικά αυτοκίνητα με ταχύτητες πάνω από τα 80χλμ που έχουν λίγες πιθανότητες παραπάνω (λόγο τον επιπλέον ενισχύσεων) για να βγει ο οδηγός ζωντανός είναι τα αγωνιστικά!!
... εντελώς πληροφοριακά (λόγο της ασχολίας μου με τους αγώνες) για να περάσει τεχνικό έλεγχο ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο πρέπει υποχρεωτικά οι βάσεις των καθισμάτων να αντέχουν δυνάμεις <6 τόνων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και να υπάρχουν ζώνες τουλάχιστον 4 σημείων με βίδες (Μ11 8.8 ) , προδιαγραφές που κανένα αυτοκίνητο παραγωγής επιβατικό ΔΕΝ έχει !!!

Αξίζει η ζωή μας ;

Αξίζει η ζωή των άλλων;

Αξίζει να τρέχουμε;
… αξίζει να μην φοράμε ζώνη ;;  
 

pitbull

Maniac Member
May 13, 2010
6,950
1
0
40
παντού και πουθενά
Γι'αυτο παντα φοραμε ζωνη.Ασε που μου εχει γινει συνηθεια και αμα δεν την βαλω συνεχεια ψαχνομαι οτι κατι δεν παει καλα.
 

Nos7

Administrator
Moderator
Elite Member
MK7
May 9, 2010
8,942
27
48
39
ΠΕΙΡΑΙΑΣ CITY-ΓΑΛΑΤΣΙ
www.fiestamaniacs.gr
Μοντέλο
MK7
    • Administrator
    • Moderator
  • #3
Μπραβο Στελιο....αρκετα σοκαριστικες λεπτομεριες....και ελπιζω να με αυτο να βαλουν μυαλο οσοι δεν φορουν ζωνη!!εγω παντα την φοραω και αμα δεν βαλουν και ολοι οι επιβατες δεν ξεκιναω!!!!

Αλλα εχω μια απορια στα λεγομενα σου...(συγκεκριμενα απο τον Σύνδεσμο Εκπαιδευτών Οδηγών του Βερολίνου)....ολα αυτα λεει οτι ειναι σε συγκρουση με 80 χλμ/ω ΜΕ ΖΩΝΗ!!!!!!!!!!!δλδ με 80 χλμ/ω θα παρει φωτια το αμαξι ή θα πεθανεις σιγουρα οπως αναφερει???(ρωταω γιατι δεν ξερω οχι για να παω κοντρα)
 

mk1 Stelios

Original poster
Hero Member
Τα crash Test γίνονται γύρω στα 60χλμ/ω. Τα 60 με τα 80 έχουν πολύ μεγάλη διαφορά όσο κ αν είναι μικρο το νούμερο! Οι δυνάμεις που ασκούντε όσο πολλαπλασιάζοντε τα χιλιόμετρα είναι πέρα για πέρα τρομαχτηκές! (μπορεί να πάρει φωτιά το αμάξι...και υπάρχει πιθανότητα να πεθάνεις!! ) Σίγουρα αν ζήσεις θα έχει μελανιάσει το κορμί σου στο σημείο που σε κράταγε η ζώνη!! ...για ταχύτητες πάνω απο 100χλμ/ω ξεχνάμε ότι έχει σχέση με ζώνη παραμόρφωσης κτλ αφου απο την ταχύτητα της πρόσκρουσης αρχίζουν πλέον να σκίζονται οι λαμαρίνες!
 

turbomaniac

Hero Member
May 10, 2010
3,937
82
48
44
Ιωάννινα
Πολυ χρησιμο τόπικ.

Εγω θα συμβουλευσω τους νεαρούς μας φίλους να μην παιζουν κορωνα γραμματα με την ζωή και την αναπηρία τους για να βρίσκονται ένα αμάξι μπροστά. Με το προηγούμενο μου αμαξι είχα τρακάρει 5 φορες άσχημα, τις τρεις έφταιγα και όλες φόραγα ζωνη. Αλλιως μάλλον δεν θα μουνα σ' αυτό το φόρουμ να γράφω σαχλαμάρες...
 

vouts

Hero Member
May 10, 2010
2,196
3
38
33
Peiraeus
Και εδω ερχεται και το λαθος των γονεων(και των δικων μου μεσα) που περνουν αμαξι στα παιδια τους...Εμενα προσωπικα η μανα μου μου ελεγε...θα παρεις μικρου κυβισμου αμαξι για να μην τρεχεις...Οταν εβγαλα το διπλωμα καταλαβα οτι το να πιασεις τα 150 ειναι ευκολο σε ολα τα αυτοκινητα(δεν μιλαω για τον χρονο που θα τα πιασει)...Το θεμα ειναι οτι οταν τα πιασεις που θα εχεις περισσοτερες πιθανοτητες να ζησεις σε περιπτωση ατυχηματος?Σε ενα 1,25(που εχω εγω) η σε ενα sport αμαξι που ειναι μελετημενο και φτιαγμενο για να "τρεχει"????Εγω πιστευω αυτο που λενε μην παρεις πολλα κυβικα για να μην τρεχεις ειναι η χειροτερη βλακεια...Και εγω 19 χρονων ειμαι...Κανω βλακειες δεν λεω...ποτε ομως δεν κανω κατι που δεν ειμαι σιγουρος...Και ειλικρινα αν ειχα καποιο περισσευμα χρηματων και ενα sport αμαξι το πρωτο πραγμα που θα εκανα ηταν να βαλω ενα καθισμα της προκοπης...Γνωστος μου ειχε στουκαρει Βουλιαγμενης με ενα 106,και στο νοσοκομειο του ελεγαν οτι σε εσωσε η sparco...παλι καλα δηλαδη...
 

turbomaniac

Hero Member
May 10, 2010
3,937
82
48
44
Ιωάννινα
Το θεμα είναι να τρεχεις όπου σε παίρνει... Με το αργό αμάξι έχεις σε κάθε περίπτωση περισσότερες πιθανότητες να μην τρακαρεις, εκτός απο την περίπτωση του προσπεράσματος.
 

pitbull

Maniac Member
May 13, 2010
6,950
1
0
40
παντού και πουθενά
Οι μεγαλυτερες μ@λ@κι*ς γινονται απο την πολυ σιγουρια και την πολυ αυτοπεποιθηση,τωρα ειτε εχεις 900cc ειτε 2000cc αμα γινει Ο Θεος να βαλει το χερι του.
 

vouts

Hero Member
May 10, 2010
2,196
3
38
33
Peiraeus
Σιγουρα...Συμφωνω σε αυτο...Οταν ειχα πρωτοπαρει το διπλωμα εκανα πολλες μ@λ@κι3ς...Χειροφρενα στροφες κτλ..τωρα εχω στρωσει και εχω καταλαβει καποια πραγματα...Παντως απ οσο θυμαμαι,2-3 φορες εχω κινδυνεψει...και οι δυο ηταν δικο μου λαθος...
 

scorpion

Staff member
Elite Member
Vip Team
Ιδρυτής (θα σέβεστε :P)
May 9, 2010
13,982
8
23
38
Πειραιάς
www.fiestamaniacs.gr
εγω παντα βαζω ζωνη..
απλα πιστευω οτι υπαρχουν περιπτωσεις που η ζωνη θα σωσει ζωες αλλα αλλες στιγμες που μπορει να ειναι μοιραια
 

pitbull

Maniac Member
May 13, 2010
6,950
1
0
40
παντού και πουθενά
Εγω δεν ξερω αλλα την εχω συνηθισει τοσο πολυ σε σημειο να μην μπορω να οδηγησω χωρις αυτη.Ανατριχιαζω και μονο που το λεω.
 

mk1 Stelios

Original poster
Hero Member
scorpion said:
εγω παντα βαζω ζωνη..
απλα πιστευω οτι υπαρχουν περιπτωσεις που η ζωνη θα σωσει ζωες αλλα αλλες στιγμες που μπορει να ειναι μοιραια


Μία στο εκ. να σε εγκλωβίσει η ζώνη για αυτό δεν αξίζει να μην την φοράς!!
Να συμπληρώσω επίσης πως στα αυτοκίνητα με αερόσακο, άν δεν φοράς ζώνη ο αερόσακος γίνεται φονικό όπλο που λόγο πίεσης που θα ασκήσει σε απόσταση πολυ κοντινή με το κεφάλι + την ορμή που έχει το σώμα μας (ορμή που το κάνει να ταξιδεύει με την ταχύτητα του οχήματος όταν δεν φοράμε ζώνη) κάνουν ζημιά στον Νοτιέο Μυελό με αποτέλεσμα αν δεν παιθάνουμε να έχουμε πιθανότητες μεγάλες αναπηρίας!!!

Καταγεγραμμένη περίπτωση αναπηρίας σε άτομο που δεν φόραγε ζώνη την ώρα του ξεπαρκαρίσματος όταν σε αυτόματο κιβώτιο αντί για επιλογη όπισθεν έγινε καταλάθος επιλογή ξεκινήματος με αποτέλεσμα να χτυπήσει το αμάξι στον τοίχο, να ανοίξει ο αερόσακος και να αφήσει παράλυτο τον οδηγό!! 
Πόσα χιλιόμετρα να είχε το αμάξι?? ...ούτε 20!!!
..το ΚΕΦΑΛΙ και τα ΜΑΤΙΑ μας!!!
 

turbomaniac

Hero Member
May 10, 2010
3,937
82
48
44
Ιωάννινα
scorpion said:
εγω παντα βαζω ζωνη..
απλα πιστευω οτι υπαρχουν περιπτωσεις που η ζωνη θα σωσει ζωες αλλα αλλες στιγμες που μπορει να ειναι μοιραια

Βασικά η μόνη περίπτωση να γίνει αυτό είναι όπως ο Νταμπίζας που πετάχτηκε έξω απο το αμάαξι και την γλύτωσε, αντι να τον λιώσουν οι λαμαρίνες. Αλλα απο την άλλη αυτό ηταν τεράστια κ...δία. Η άλλη περίπτωση να πέσεις στο νερό. Αλλα και αυτό ειναι πολύ τραβηγμένο.
 

scorpion

Staff member
Elite Member
Vip Team
Ιδρυτής (θα σέβεστε :P)
May 9, 2010
13,982
8
23
38
Πειραιάς
www.fiestamaniacs.gr
αλεξη ειναι μερικες φορες (θα το εχεις δει στην τηλεοραση) που γινονται τρακαρισματα τα οποια λες πως εγινε ετσι το αμαξι και και και.....δεν ξερεις ποτε πως θα γινει ωστε να εισαι προετοιμασμενος
 

mk1 Stelios

Original poster
Hero Member
...ο φίλος μου έχει να το λέει ακόμα πως του έσωσα την ζωή όταν τον υποχρέωσα να βάλει ζώνη στο πίσω κάθισμα και το αμάξι μετά απο λίγη ώρα ντελαπάρισε!!

Όταν ήμουν Αθήνα έκανα πλαγιομετωπική 2 στενά απο το σπίτι μου όταν εξυπνάκιας μπήκε ανάποδα στην πλατεία για να κόψει δρόμο!!
Ποτέ δεν ξέρουμε που και πότε!! Μην προκαλούμε την τύχη μας!!
...καποιος άλλος σε απόσταση 1 στενό απο το σπίτι του δεν είχε την ίδια τύχη με εμένα (δεν φόραγε ζωνη)

Ας γίνει η ζώνη συνήθεια για όλλους μας για να μην χρειαστεί απο εδώ και πέρα να γίνει η απώλεια συνήθειά μας!!! 

Κάθε 4 δευτερόλεπτα έχουμε έναν θάνατο σε τροχαίο !!!
Ποιό θα είναι το δικό μας??
Ας μην το προκαλέσουμε για κανέναν λόγο το δικό μας δευτερόλεπτο!!!
Κάποιοι πρέπει να πάνε σπίτι τους γιατί είναι σημαντικοί για κάποιους άλλους!
Αυτοι οι κάποιοι είμαστε ΕΜΕΙΣ γιατί έτσι όπως αγαπάμε έτσι αγαπιόμαστε!!!
Δεν υπάρχει ομορφότερο συναίσθημα απο την αγάπη και την ζωή!
 

Κάντε σύνδεση ή δημιουργήστε έναν λογαριασμό για να μπορέσετε να απαντήσετε.

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε μια απάντηση.

Δημιουργία λογαριασμού

Ανοίξτε έναν δωρεάν λογαριασμό. Είναι αρκετά απλό !

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Κάντε σύνδεση

Users who are viewing this thread