Καλώς ήλθατε στο φόρουμ των Fiestamaniacs
Για να μπορέσετε να δείτε όλα τα θέματα και να συμμετάσχετε, παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε έναν λογαριασμό.
Σύνδεση

The Ace

Hero Member
Vip Team
Nov 20, 2015
1,309
182
63
50
Αθήνα
Τη γείωση θα την πάρω από σασί, κάπου τριγύρω θα έχει μια βίδα σε μέταλλο, ώστε να βάλω τον ακροδέκτη του ενός καλωδίου (στο σχεδιάγραμμα το βλέπω ως Pin3). Όπως βλέπω στο σχεδιάγραμμα ο αισθητήρας θέλει switched ignition (BU καλώδιο) στο Pin1 και δίνει σήμα από το Pin2 (BN/YE καλώδιο). Όπως τα λέτε, το σήμα είναι στο Pin9 (BN/YE) και το switched είναι το Pin13. Καταλαβαίνω ότι το Pin13 είναι κατειλημμένο ? Αφού όμως το BU είναι άδειο από την πλευρά της πλαφονιέρας, δεν μπορώ να το συνδέσω εκεί ?

Μέχρι να ανοίξω το κάλυμμα για να δω τις φύσες, μόνο θεωρητικά μπορώ να τα λέω, εσείς τα έχετε δει....
 

nexus

Original poster
Vip Team
Pro Member
Jul 2, 2013
550
12
18
Αθήνα
Στην φύσα της κεντρικής καλωδίωσης, υπάρχουν 2 μπλε καλώδια. Ένα λίγο πιο παχύ και έντονο μπλε, στο pin5 και άλλο ένα στο pin14. Το ελεύθερο, στο οποίο αναφέρεσαι, είναι αυτό στο pin5, το οποίο όμως είναι τελικά το σήμα για την όπισθεν, και πάει στον ηλεκτροχρωματικό καθρέπτη.  Ουσιαστικά θα πρέπει να πάρεις ρεύμα είτε από το pin13, ή από το pin14. Εγώ, πριν πάρω την μαμά καλωδίωση, έπαιρνα ρεύμα από το pin13, αλλά θα είναι καλύτερα να πάρεις από το pin14, το οποίο είναι το Switched.
 

The Ace

Hero Member
Vip Team
Nov 20, 2015
1,309
182
63
50
Αθήνα
Λοιπόν, δεν ήταν και ΤΕΛΕΙΩΣ αποτυχία  ::) Καταρχήν το kit περιέχει αυθεντικά ανταλλακτικά Ford, πλην της πλεξούδας που είναι σχεδιασμένη για να συμπληρώνει την μαμά πλεξούδα άνευ αισθητήρα. Δυστυχώς όμως:

- Ο σένσορας είναι ο BK2T-17D547-AB και όχι ο σωστός AV1T-17D547-AD
- Η καλωδίωση είναι διαφορετική, αφού τα pins είναι εντελώς διαφορετικά (π.χ. η γείωση είναι το μεσαίο pin), άρα θέλει κόψιμο και ξανά ράψιμο και στις δύο άκρες
- Τα καπάκια δεν χωράνε να μπουν, ούτε το πάνω (βρίσκει στο καπάκι του GPS και στο λαιμό του καθρέπτη), ούτε το κάτω (βρίσκει στο GPS).

Οπότε πρέπει να αποφασίσω αν θα προσπαθήσω να φτιάξω αυτό που έχω τώρα ώστε να δουλέψει (αν και εφόσον), ή θα πάρω τον κανονικό σένσορα και την κανονική πλεξούδα για να μην χάνω χρόνο και τζάμπα (?) κόπο. Για τα καπάκια δεν νομίζω ότι θα πάρω άλλα, στην χειρότερη θα κάνω 2-3 μικρά κοψίματα για να χωρέσουν.

Oh well....
 

nexus

Original poster
Vip Team
Pro Member
Jul 2, 2013
550
12
18
Αθήνα
Μμμ, βλέπω τελικά το κιτ δεν είναι και τόσο plug&play σε fiesta τουλάχιστον.
Για το καπάκι πάντως, για να μην βρίσκει στο κουτάκι του gps, μπορείς πολύ εύκολα να ξεκολλήσεις την βάση του gps και να την ξανακολλήσεις λίγο πιο δεξιά, τόσο ώστε να μην βρίσκει. Είναι κολλημένη με απλή ταινία διπλής όψεως και ξεκολλάει σχετικά εύκολα.
Τώρα για τον αισθητήρα, από ότι βλέπω είναι για c-max?, αλλά και πάλι λογικά η λειτουργία του θα είναι η ίδια με αυτή του fiesta. Φαντάζομαι ότι το μπλε καλώδιο είναι του ρεύματος και το κόκκινο το σήμα για το bcm, άρα απλά συνδέεις το κόκκινο στο pin9, και το μπλε στο pin14, και δεν χρειάζεται να πειράξεις τον ακροδέκτη στον αισθητήρα.
 

The Ace

Hero Member
Vip Team
Nov 20, 2015
1,309
182
63
50
Αθήνα
Βασικά το παράτησα λίγο νευριασμένος  :mad: Θέλει λίγη σκέψη για το πως θα πειραματιστώ με τα καλώδια, για να μην χαλάσω τους ακροδέκτες που μπαίνουν μέσα στον connector. Αν αποφασίσω να πάρω την κανονική πλεξούδα, θα πρέπει να πάρω και τον κανονικό σένσορα, γιατί έχουν διαφορετικό pin-out, οπότε πάει άλλο ένα 100ρικο...

Θα το σκεφτώ πιο ήρεμα αύριο, μπορεί να το ξανακοιτάξω το απόγευμα με φως ημέρας, ίσως να το παλέψω....
 

fiestaf1

New member
Aug 29, 2018
85
1
8
Ειλικρινά δεν κατάλαβενω πού έχεις κολλήσει. Το μαύρο οπός είπες μπορείς να βρεις εύκολα ένα σημείο να το βάλεις. Το + θα μπορούσες να το πάρεις και από την πλαφονιερα.. Το τρίτο πάει στην κολόνα. Τουλάχιστον θα μπορούσες να το συνδέσεις πρόχειρα για να δεις αν ο αισθητήρας του focus κάνει και για το fiesta. Εφόσον το έχεις επιβεβαίωση κάνεις με ηρεμία την τελική εγκατάσταση
 

The Ace

Hero Member
Vip Team
Nov 20, 2015
1,309
182
63
50
Αθήνα
Τα καλώδια δεν είναι όπως τα είδατε εσείς, είναι διαφορετικοί οι sensors. Αλλά και πάλι θεώρησα ότι είναι 10 λεπτά υπόθεση, γι'αυτό και το προσπάθησα χθες το απόγευμα. Έβγαλα a-pillar, έβγαλα τις φύσες, έβαλα τους ακροδέκτες στις σωστές θέσεις, ενεργοποίησα αυτόματα φώτα και υαλοκαθαριστήρες, αλλά πάπαλα, δεν έβλεπε τον αισθητήρα. Αντάλλαξα θέσεις στους ακροδέκτες, μπας και ήταν ανάποδα τα (+) και σήμα (τα χρώματα είναι εντελώς άσχετα, ίσως είναι διαφορετικές οι πλεξούδες Fiesta και Focus), αλλά ξανά τίποτα.

Δυστυχώς δεν είχα μαζί μου πολύμετρο για να μετρήσω αν παίρνει τάση ο αισθητήρας (δεν ήμουν σίγουρος αν οι ακροδέκτες είχαν κουμπώσει μέσα στο connector και έκαναν σωστή επαφή). Ούτε φυσικά ήμουν σίγουρος ότι το pin-out των δύο αισθητήρων είναι σωστό (υπάρχει πιθανότητα να μου έχουν στείλει λάθος πλεξούδα). Οι δύο αισθητήρες πιθανότατα έχουν διαφορετικό pin-out, αφού π.χ. αυτός έχει το GRND στο pin2, ενώ αυτός του Fiesta είναι στο pin3.

Χώρια που μέσα στη φούρια μου παράτησα το διακόπτη στη θέση Auto, και σήμερα το πρωί μου λέει η γυναίκα μου "γιατί μου βγάζει error στην οθόνη και ήταν ανοιχτά τα φώτα ?". Ευτυχώς που δεν έμεινε από μπαταρία, κάποιο safe mode χτύπησε και μας γλύτωσε από extra δαπάνες...

Έστειλα μήνυμα στο κινέζο να μου πει το σωστό layout, ή να μου στείλει το wiring schematic, τουλάχιστον να ξέρω ότι συνδέω σωστά τα καλώδια. Μετά θα δούμε αν οι σένσορες έχουν ίδια ranges και voltages -δεν νομίζω ότι η διαφορά τους είναι μόνο τα pins και η συνδεσμολογία- και άρα αν μπορεί να δουλέψει.
 

nexus

Original poster
Vip Team
Pro Member
Jul 2, 2013
550
12
18
Αθήνα
Πάντως μου φαίνεται περίεργο να έχει την γείωση στο μεσαίο pin. Φοβάμαι μην έχει κάνει καμιά πατάτα ο Κινέζος με τα καλώδια. Στην θέση σου θα δοκίμαζα και την περίπτωση τα pin στον αισθητήρα να είναι όπως του fiesta. Και σε ένα wiring diagram από cmax που πέτυχα στο ιντερνετ, το μεσαίο pin ήταν το σήμα προς τον εγκέφαλο.
Αλλά ίσως καλύτερα να περιμένεις να δεις τι θα σου απαντήσει και ο Κινέζος. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην δουλεύει αυτός ο αισθητήρας στο Fiesta, όπως επίσης και η πιθανότητα ο αισθητήρας που σου έστειλαν να είναι ελαττωματικός.
 

The Ace

Hero Member
Vip Team
Nov 20, 2015
1,309
182
63
50
Αθήνα
Έχεις πετύχει wiring διάγραμμα για C-Max ? Νομίζω είναι το ίδιο με του Focus, μπορείς να το ανεβάσεις ή να μου  το στείλεις ? Ψάχνω από χθες και δεν βρίσκω. Τον σένσορα BK2T-17D547-AB τον δίνουν για C-Max, οπότε ίσως βρω άκρη....
 

nexus

Original poster
Vip Team
Pro Member
Jul 2, 2013
550
12
18
Αθήνα
Από εδώ το είδα, αλλά είναι για μοντέλο 2004:

https://www.cmaxownersclub.co.uk/forum/threads/wiring-diagrams.68994/

Λογικά δεν θα φόραγε αυτόν τον αισθητήρα, αλλά τουλάχιστον δείχνει ότι η συνδεσμολογία που ακολούθησαν ήταν παρόμοια με του φιέστα.
 

The Ace

Hero Member
Vip Team
Nov 20, 2015
1,309
182
63
50
Αθήνα
Αυτό για το 03-04 το έχω βρει, αν δεις η συνδεσμολογία είναι αυτή που ανέφερα -και που δείχνει η πλεξούδα- το (29) (rain sensor) παίρνει switched +12V στο Pin1, GRND στο Pin2, και δίνει σήμα στη GEM από το Pin3. Απλώς είναι ανάκατη η αρίθμηση. Αν δηλαδή ισχύει το ίδιο και στο καινούριο Focus/C-Max, σωστά μου τα έχουν στείλει οι κινέζοι.
 

nexus

Original poster
Vip Team
Pro Member
Jul 2, 2013
550
12
18
Αθήνα
Εδώ που βλέπω τον αισθητήρα με την καλωδίωση του, βλέπω στο pin1 το μπλε καλώδιο, όπως του φιέστα. Τουλάχιστον το ρεύμα πρέπει να είναι στο pin1.

cmax:
bc4c60ca-9c37-4ead-9699-cd61cd6b2ac4.jpg


Στο pin3 έχει ένα καφέ/κίτρινο, που αν είναι σαν του φιέστα, τότε αυτό θα είναι το σήμα. Άρα μπορεί και το μεσαίο pin να είναι όντως η γείωση.

Μόνο ο Κινέζος θα μπορέσει να δώσει απάντηση μου φαίνεται...
 

The Ace

Hero Member
Vip Team
Nov 20, 2015
1,309
182
63
50
Αθήνα
Μάλλον έτσι είναι, άρα είτε δεν έκανα καλές συνδέσεις στο φισάκι, είτε δεν έπρεπε να πάρω switched από το ελεύθερο Blue, είτε κάτι τρέχει με τον αισθητήρα (ο οποίος όμως είναι καινούριος). Θα ξανακάνω τις ίδιες συνδέσεις με το πολύμετρο ανά χείρας και βλέπουμε. Έχω ήδη ρωτήσει για μαμά πλεξουδίτσα και αισθητήρα για να είμαι έτοιμος...
 

nexus

Original poster
Vip Team
Pro Member
Jul 2, 2013
550
12
18
Αθήνα
Αν με το ελεύθερο blue, εννοείς αυτό που είναι στο Pin5 της κεντρικής καλωδίωσης, τότε όπως ανέφερα σε προηγούμενο ποστ, αυτό δεν είναι ρεύμα, αλλά το σήμα της όπισθεν, και πάει στον ηλεκτροχρωματικό καθρέπτη. Θα πρέπει να ενώσεις το ρεύμα με το καλώδιο που είναι στο pin14, που είναι και αυτό κάπως μπλε. Στο pin14, υπάρχει ήδη καλώδιο, δεν είναι ελεύθερο.
 

The Ace

Hero Member
Vip Team
Nov 20, 2015
1,309
182
63
50
Αθήνα
Ναι αυτό εννοούσα ότι έκανα λάθος, μάλλον δεν πήρε ποτέ +12V ο σένσορας. Το είδα το άλλο μπλε (πιο λεπτό, σωστά ?), αλλά δεν είχα μαζί μου κανένα εργαλείο, ούτε πολύμετρο. Μάλλον ούτε σήμερα θα βρω αρκετό χρόνο για πιο σοβαρή δουλειά, πάει για ΣΚ....
 

fiestaf1

New member
Aug 29, 2018
85
1
8
Εγώ πιστεύω ότι δυστυχώς ο αισθητήρας αυτός δεν είναι συμβατό με το fiesta. Και δεν είναι μόνο θέμα σκέψης. Διάβαζα σε ένα ιταλικό φόρουμ ότι κάποιος είχε βάλει του focus και δεν του δούλεψε.. Οπός είναι αλήθεια ότι κάποιος άλλος είχε πάρει του golf και ήταν συμβατό 100%..ελα να καταλάβεις τι γίνεται τώρα (πιθανολογώ ότι του fiesta και τού golf λειτουργούν με την ίδια τάση ενώ τού focus με άλλη)
 

The Ace

Hero Member
Vip Team
Nov 20, 2015
1,309
182
63
50
Αθήνα
Λοιπόν οι εργασίες ολοκληρώθηκαν αλλά δουλειά δεν κάναμε. Οι συνδέσεις έγιναν και ελέγχθηκαν, τα καπάκια κουμπωσαν σχεδόν τέλεια, αλλά τελικά ο σενσορας δεν δουλεύει σωστά. Ή μάλλον δουλεύει περίεργα, καθώς αναβοσβήνει μεν τα φώτα, αλλά δεν καταλαβαίνει σωστά το φως, ενώ οι υαλοκαθαριστηρες δουλεύουν περίεργα, αυξομειωνουν ταχύτητα μόνοι τους, δεν καταλαβαίνουν το νερό κλπ. Οπότε ο σενσορας δεν δίνει σωστό σήμα, ίσως δουλεύει με ένταση αντί για τάση, ίσως έχει διαφορετικά ranges κλπ

Οπότε παραγγέλνω το σωστό σενσορα και τον κουμπωνω, ελπίζω να είναι όλα οκ μετά. Α και θέλω καλύτερο κόλλημα της βάσης, όταν έβαλα το ελασμα του αισθητήρα ξεκόλλησε.
 

nexus

Original poster
Vip Team
Pro Member
Jul 2, 2013
550
12
18
Αθήνα
Αντώνη, αν δεν κάτσει όπως πρέπει ο αισθητήρας στο παρμπριζ, δεν πρόκειται να δουλέψει σωστά. Έτσι έκανε και εμένα όταν τον είχα τοποθετήσει στην αρχή καπως πρόχειρα.
Μπορεί και να δουλέψει σωστά ο αισθητήρας που έχεις, αν κολλήσεις την βάση όπως πρέπει.
Έτσι όπως είδα εγώ στην δική μου, ο αισθητήρας πιέζει πάρα πολύ την βάση. Εγώ την έχω κολλήσει με παρμπρίζοκολλα, και νομίζω είναι ο μόνος τρόπος για να μείνει στην θέση της.
Θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις ένα κιτ σαν αυτό που πήρα και εγώ. Εμένα η βάση κόλλησε πάρα πολύ καλά, και ο αισθητήρας δουλεύει άψογα.
 

The Ace

Hero Member
Vip Team
Nov 20, 2015
1,309
182
63
50
Αθήνα
Εννοείς σιλικόνη/κόλλα παρμπρίζ ή κόλλα καθρέπτη (rear view mirror adhesive) ?
 

nexus

Original poster
Vip Team
Pro Member
Jul 2, 2013
550
12
18
Αθήνα
Εννοώ κάποιο κιτ σαν αυτό https://www.amazon.de/Petec-Scheibenkleber-Windschutzscheibe-Heckscheibe-Scheibendraht/dp/B01GTGU4QS/ref=sr_1_5?s=automotive&ie=UTF8&qid=1553588506&sr=1-5&keywords=petec
Το οποίο έχει το primer και την κόλλα πολυουρεθάνης. Δεν πρόκειται να σου ραγίσει το παρμπρίζ και είναι πάρα πολύ δυνατή.
 

Κάντε σύνδεση ή δημιουργήστε έναν λογαριασμό για να μπορέσετε να απαντήσετε.

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε μια απάντηση.

Δημιουργία λογαριασμού

Ανοίξτε έναν δωρεάν λογαριασμό. Είναι αρκετά απλό !

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Κάντε σύνδεση

Users who are viewing this thread